"A polgári elvégzésekor írattak velünk egy dolgozatot, hogy ki mi akar lenni. Kinyilvánítottam, hogy nagyon tetszik nekem a zárdában minden, és nővér akarok lenni." 

 


M. Aura nővér


 

   "Édesanyámnak két testvére nővér volt. Baján, ahol egyikük nővér tanított, éppen kifutólányt kerestek. A borítékban, amit küldött egy nővér, volt egy mosolygós Kis Szent Teréz kép, ami megtetszett. Azt hittem, nagynéném is ilyen ruhát visel. 12 éves voltam akkor. 3 éven át Baján a zárdából vittem az aláírnivalókat, boltokba mentem megrendelni dolgokat, de akkor még nem akartam nővér lenni. 

   A polgári elvégzésekor írattak velünk egy dolgozatot, hogy ki mi akar lenni. Kinyilvánítottam, hogy nagyon tetszik nekem a zárdában minden, és nővér akarok lenni. Azt mondták, az óvóképzőt végezzem el, sikerült. Bár beteges jelöltnő voltam, mégis beöltöztem 20 társammal, ’36-ban tettem le az első fogadalmat, majd a dunakeszi óvodában dolgoztam 6 évig, ’42-’48-ig Bátyán. ’49-ben Foktőre küldtek, harangoztam, férfiingeket varrtam, Foréria főnöknő kántorkodott. A szétszóratás-nál aki tudott,hazament. Ketten maradtunk. A tanácselnök átjött hozzánk a zárdába, kérte, hogy menjünk el, nem akarta, hogy elvigyenek. 

   A szüleim idősek voltak már akkor, nem akartam, hogy zaklassák őket miattam. Végül Békéscsabára mentem az öcsémhez. A kapucinus atyák templomába jártam, amíg el nem vitték őket. Egy pap aztán ott  megkért, legyek a házvezetőnője. Az atyát hamarosan elhelyezték büntetésből, mert nem akart békepap lenni. Alsómocsoládon 15 évig dolgoztam, először mint pénzbeszedő és harangozó, utána mint kántor. Egy család fogadott be, de miután a férjet vallásos újságcikke miatt börtönbe csukták, az asszony kérte, hogy menjek el, mert félt, hogy kitudódik, hogy nővér vagyok. 

   A plébániára költöztem, majd a tanácselnök a tanácsháza szolgálati lakását adta nekünk. Irmengárd nővérrel kézimunkával egészítettük ki fizetésünket. A plébános beteg lett, elhelyezték. A györei pap megkért, hogy menjek el hozzá kántornak. 1975-ben apát úrral Bátára költöztünk. 

A kertet, a mosást, vasalást intéztem. 1995. februárjában apát úr váratlanul meghalt. 1998 októberében költöztem a Mária utcába."