"Álmomban egyszer láttam három nővért… Amikor megérkeztem a kaposvári zárdához, három nővér jött velem szemben. Őket láttam álmomban." 

M. Magdolna nővér

 

    "Szulokon születtem. Gyerekkoromban hallottam egy német éneket, ami körülbelül így hangzott: „Férjhez menni akarok, zárdába menni nem akarok..”. Ezt én fordítva énekeltem, hogy „Férjhez menni nem akarok, zárdába menni akarok..”, úgyhogy a játszótársaim is felfigyeltek rá. Álmomban egyszer láttam három nővért. Erre elmentem  a plébánoshoz, hogy nővér akarok lenni. Mivel betegápoló tanfolyamot végeztem, először Kaposvárra a vincés nővéreknek írt, de mivel három hétig nem jött válasz, megpróbálta a kalocsai iskolanővéreket is. Két hét múlva jött a válasz, hogy menjek be, mert szeretnének velem elbeszélgetni. Amikor megérkeztem a kaposvári zárdához, bementem a templomba, hát éppen három nővér jött velem szemben. Mindjárt megismertem, hogy őket láttam álmomban: Purissima főnöknőt, Veritasz nővért, meg még egy harmadikat. A főnöknő összeírta, hogy mit kell hoznunk, unokatestvérem meg minden holmimba belehímezte a nevemet.

    1949. március 16-án léptem be, azért nem 15-én, mert akkor ünnep volt, és másnap még a szüleim Kaposváron akartak nekem néhány dolgot vásárolni. A Zárda utcában laktak a nővérek, a templom melletti második házban. Ősszel azután áthelyeztek Kalocsára. Következő év június 13-án viszont már haza kellett mennem a szétszóratás miatt. Kaposvárról nem vitték el a nővéreket, ott maradtam másfél évig velük, a Hősök templománál laktunk, én harangoztam. Amikor onnan is el kellett jönnünk, akkor házvezetőnő lettem két évig.

    1954-ben hazamentem a szüleimhez, akik akkor már betegek voltak. Harangoztam, sekrestyéskedtem 35 éven át, meg ápoltam őket. Ildefonza anyát rendszeresen felkerestem Akarattyán. Egyszer kaptam tőle egy levelet, amiben az állt, hogy hűségesnek talál engem, és elküldi a fogadalomtétel szövegét, olvassam át, és ha úgy gondolom, tegyem le. Kaposváron tettem le, az örökfogadalmat meg 1956-ban. A szüleim nem ellenezték, azt mondták, tegyek, ahogyan jónak látom.

    A nővérekkel végig tartottam a kapcsolatot, de nem lett bajom belőle. A tanácselnöknek is megmondtam, hogy szerzetes lettem, az is vagyok, nem leszek soha kommunista. Tiszteletben tartotta, azt gondolta, hogy akkor a munkámban is hűséges leszek. Segítettem is mindenkinek Alix anya szellemében. Volt úgy, hogy két nap két éjjel ültem és imádkoztam a haldokló ágya mellett. 500-nál is több halottat felöltöztettem már.

Magdolna nővér 2006. december 22-én hunyt el Szulokon. R.I.P.