A Magyar Kézművességért Alapítvány 2014-ben 21. alkalommal hirdette meg Betlehemi jászol című nyílt pályázatát. 
A pályázatra beadott alkotások válogatását néprajzkutatókból, iparművészekből, a Néprajzi Múzeum munkatársából és a betlehemes mozgalmat az 1940-es években eredetileg kezdeményező Ciszterci Egyházközség képviselőjéből álló zsűri végezte. A zsűri munkáját követően a közel 170 pályázó közül 151 alkotó, ill. alkotóközösség 207 műve kerül bemutatásra a kiállításban.
A kiállítás középpontjában a betlehemi jelenet szereplőit: Máriát és a kis Jézust, a Szent Családot, a Háromkirályokat ábrázoló alkotások állnak, de találkozhatunk  a betlehemezés népszokását megörökítő alkotással és az adventi-karácsonyi ünnepkör egyéb tárgyaival (pl. ünnepi terítékkel, öltözékkel, karácsonyfa-díszekkel, gyertyatartókkal) is.
Hagyományos és új anyagokkal és technikákkal találkozhattunk, pl. fafaragás, kőszobor, csuhé, kerámia, hímzés, szőttes, ikon, intarzia, tűzzománc, festmény, mézeskalács, gyöngyfűzés, stb.
A kiállításon kézműves mesterek, népi iparművészek, diákok és nyugdíjasok, óvodai, iskolai közösségek és családok, hátrányos helyzetűek és fogyatékkal élők munkái egyaránt szerepeltek. A legfiatalabb alkotó 4, a legidősebb pedig 87 éves volt. 

A kiállítást a Néprajzi Múzeumban 2015. január 2-án tekintettük meg. A nekünk leginkább tetsző alkotások képgalériánkban is szerepelnek: